Tre kommuner i sydöst kan bli en

Tankarna på att slå samman Ystad, Simrishamn och Tomelilla rullar vidare. De tre kommunerna diskuterade frågan på ett möte i Simrishamn.

- Vi landade i att vi skulle träffas igen och jag har bjudit in vid månadsskiftet augusti-september till ett nytt möte, i Ystad, säger Thomas Lantz (M), kommunalråd i Ystad.

De tre moderata kommunalråden i Österlenkommunerna Ystad, Simrishamn och Tomelilla är pigga på tanken på att slå sina påsar ihop och göra en kommunsammanslagning.

Planerna är i sin linda, allra tidigast till valet 2014 skulle det kunna bli verklighet, tror moderaten Thomas Lantz, och på vägen kan det bli tal om folkomröstningar och många och långa diskussioner.

Socialdemokraterna i de tre kommunerna ska nu också prata ihop sig om en hållning i frågan.

- Jag tror att det är rätt viktigt att man är överens om en sån här sak mellan de olika politiska partierna. Jag tror inte att det är en sån fråga som man kör igenom med en rösts övervikt, utan det kräver nog en samsyn, annars tror jag inte att det blir bra, säger Kent Mårtensson (S), oppositionsråd i Ystad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista