LUND

Nytt system med skolpeng har slagit snett

Det nya skolpengssystemet i Lund har gett skolor med många elever med utländsk bakgrund för lite pengar. Barn- och skolnämnd Lunds stad vill nu justera systemet.

Men ordförande Lars Hansson (FP) tror inte att några elever fått för lite stöd.

– Jag är övertygad om att man löst det genom omfördelningar inom skolområdena, säger han.

Förra året införde Lunds kommun en direkt skolpeng. Många kritiker var oroliga för att skolor med många elever med utländsk bakgrund skulle få för lite pengar.

Nu har barn- och skolförvaltningen tittat på hur det slagit mot skolorna i Lunds stad. Det visar sig att bara två skolområden, Vårfru/Svane och Tuna, anser att de extra pengar man fått för elever med utländsk bakgrund har täckt behoven.

I de andra områdena, som till exempel på Fäladen, där nästan en tredjedel av skolornas elever har modersmålsundervisning, har inte pengarna räckt till. 

Barn- och skolnämnd Lunds stad föreslår att kommunstyrelsen ökar storleken på den del som fördelas utifrån utländsk bakgrund från 5,2 till 7,2 procent av pengarna till skolan. Den viktning som gjorts utifrån föräldrars utbildningsnivå har också slagit snett. Även här vill nämnden öka storleken.

– Det har inte varit orättvist. Jag tycker det har varit en stor träffsäkerhet, men det går inte att träffa helt rätt. Vi får göra justeringar efterhand, säger Lars Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".