LANDSKRONA

Kämpar i motvind för drogtester i skolan

Skolinspektionen och Landskrona stad är på kollisionskurs när det gäller om det är tillåtet med drogtester inom grundskolan eller inte. Nu vill Landskrona att Skolinspektionen omprövar sitt beslut.

– Vi har haft en dialogen och den ledde ingen vart. Vi tror på drogtester i skolan, det gör inte Skolinspektionen, säger Torkild Strandberg (FP), kommunalråd i Landskrona.

Försöken med frivilliga drogtester inleddes i höstas bland åttorna och niorna på Sandåkersskolan i Häljarp. Tanken var att det på sikt skulle utvidgas till fler skolor i kommunen.

Men efter att Skolinspektionen kommit med kritik och hävdat att drogtesterna kunde vara integritetskränkande så har testandet upphört tills vidare.

– Men vi hoppas nu att våra argument biter på skolinspektionen. Gör de inte det är vi tillbaka på ruta ett. Då får vi ta ställning till vad vi ska göra, säger Torkild Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista