EU-stöd ska värna fisket och miljötänkandet. Foto Lars Pehrson/SCANPIX
SIMRISHAMN

EU-miljoner till fisket vid sydkusten

Simrishamn kan komma att bli centrum för fiskeområde Sydkusten, då Fiskeriverket fördelar flera miljoner från EU på en fiskesatsning.

Fiskeområde Sydkusten är arbetsnamnet på kustområdet från Ystad, via Simrishamn, Kristianstad, Bromölla och till Sölvesborg. I planerna för den nya satsningen kan man läsa att det bland annat handlar om att slå vakt om fisket och miljötänkandet, utveckla nya fiskeriprodukter och marknader samt att värna torsken sillen laxen ålen och öringen.

Totalt ska svenska Fiskeriverket under de närmaste åren fördela 55 miljoner kronor från Europeiska fiskerifonden. Minst en tiondel, alltså 5 och en halv miljon, är tänkta för just sydkusten

Simrishamn kan komma att bli huvudman och där ska i så fall även kansliet för verksamheten finnas.

Den kommunala medfinansieringen kommer att bli maximalt 70 000 kronor och ska rymmas inom hamnens budget.

Fiskeriverket kommer att fatta beslut om hur pengarna ska fördelas innan sommaren. Enligt Christina Hallberg, chef på enheten för strukturstöd på Fiskeriverket, ligger Simrishamn mycket bra till för att få pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista