HELSINGBORG

Kockar testar sina gröna fingrar

Tio välkända skånska kockar ska under sommaren odla i varsin kvadrat på Fredriksdal i Helsingborg. Grönsaker som sen ska lagas till i slutet av säsongen.

Tio kockar från Helsingborg, Höganäs, Munka-Ljungby och Malmö som driver välkända skånska krogar har valt ut sina favoritgrödor och i helgen ska de plantera dem i sin jordkvadrat på Fredriksdal.

Maria Axelsson är projektledare för projektet Mat i kvadrat och hon berättar att syftet är att lyfta fram gamla kulturhistoriska köksväxter.

– Men också att få folk att bli sugna på att odla själva, säger hon.

När sommaren är slut ska de tio kockarna träffas igen på ett matlagningsevent för att tillaga det som kommit upp ur jorden.

Kocken Fredric Bengtsson från Höganäs berättar att han ska så blomkål, lök och örter. Han tror på sina gröna fingrar.

– Jag har en liten köksträdgård hemma också, säger han.

Flera av de andra kockarna tvivlar dock på sina gröna fingrar men som tur är har de hjälp av Fredriksdals köksträdgårdsmästare Philippe Plöninge som ska försöka hålla ett vakande öga på växterna.

– Det blir mycket rensning, men man kan inte vara säker på att lyckas med allt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".