SKÅNE

Satsning mot grov kriminalitet

30 extra poliser ska bekämpa den organiserade brottsligheten i Skåne från och med sista juni. Så ska det resurskrävande arbetet bli effektivare, hoppas Charlotta Göransson, biträdande chef på länskriminalavdelningen i Skåne.

Tanken med satsningen är att göra kampen mot den organiserade brottsligheten ska bli effektivare med den särskilda aktionsgruppen.

– Det tar tid att få loss personer som håller på med andra arbetsuppgifter och deras ordinarie chefer är också väldigt måna om att de ska återvända ganska snabbt och det är ett problem. Nu får vi 30 personer som är öronmärkta till den här typen av verksamhet i Skåne, säger Charlotta Göransson, biträdande chef på länskriminalavdelningen i Skåne.

Satsningen i Skåne är en del av ett nationellt arbete. I höst startar polisen nio stycken aktionsgrupper i Sverige, som bara ska arbeta med brott som begås av yrkeskriminella. 200 extra poliser kommer att anställas, 30 av dem kommer att placeras i Skåne.

I Skåne är den organiserade brottsligheten utbredd och polisen har länge jobbat med att bekämpa den, och man tycker att man har nått resultat. Förra året grep Skånepolisen fler tungt kriminella än man gjort under många år.

Den aktionsgrupp som nu bildas tar inte över det arbete som påbörjats, utan det jobbar Skånepolisen vidare med som vanligt. Gruppen är istället en extra resurs som ska jobba med satsningar mot speciella brottskategorier, som bestäms av polisens nationella operativa råd.

– Hittills har den nationella inriktningen varit exempelvis cannabis och Alcatrazlistan, med de 100 grövsta kriminella personerna. Det kommer att komma en sådan nationell inriktning som vi har att jobba inom, säger Charlotta Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".