TRELLEBORG

Anlagda bränder ett växande problem

Anlagda bränder i bostadsområden är ett växande problem både i små och stora städer, visar forskning runt om landet. Fagerängen i östra Trelleborg är ett exempel på det. Här är de boende rädda för att elden ska sprida sig nästa gång det brinner.

Helga Bengtsson är en av de boende på Fagerängen. Hon berättar hur miljöhuset utanför hennes lägenhet började brinna för tre veckor sedan.

– Jag var så rädd, jag trodde det brann inne hos mig, säger hon.

Det senaste tiden har vi rapporterat om ett ökat antal bränder på Rosengård men det är inte bara där som de anlagda bränderna ökar.

Margaret Simonson-McNamee är forskningschef på forskningsinstitutet SP Brandteknik och hon har fått 17 miljoner att fördela på olika forskningsprojekt om det växande problemet med anlagda bränder. Enligt henne är det inget storstadsfenomen, utan det pågår anlagda bränder i alla typer av kommuner. Men vilka slags bränder som är vanligast varierar mellan kommunerna, säger hon.

– I Malmö är det vanligast att man anlägger bränder i flerbostadshus, i Göteborg är det vanligast med skolbränder och i mindre kommuner kan vi se att det är vanligast med bil- eller containerbränder, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".