Malmö

Lärarna fick godkänt av eleverna

När elever vid 14 grundskolor i Malmö fick betygsätta sina lärare fick de allra flesta lärarna godkänt. Det visar det uppmärksammade och ifrågasatta försöket med att låta eleverna ge lärarna omdömen.

Försöket har nu avslutats och Annelie van Lunteren som är klassföreståndare för klass 6A på Möllevångskolan i Malmö är en av dem som fått sitt omdöme.

– Jag är mycket nöjd med resultatet. Det var kul, säger Annelie van Lunteren.

I ett pilotförsök har eleverna fått en enkät med 18 olika påståenden om sina lärare, det handlade bland annat om lärarens förmåga att förmedla kunskap.

”Min lärare förklarar så att jag förstår”

Men också påståenden om trivsel och ordning.

”Min lärare ser till att ingen blir mobbad”

Eleverna har sedan fått fylla i hur bra påståendet stämmer på läraren på en femgradig skala.

Ursprunget till projektet är ett förslag från Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu, som efter att ha sett SVT:s uppmärksammade dokumentärserie Klass 9A, blev inspirerad att utvärdera hur bra lärarna i Malmö egentligen var.

Förslaget kallades snabbt för lärarbetyg och väckte protester från både fackligt och politiskt håll.  Ordet betyg uppfattades av många som mycket laddat, men det är egentligen inget betyg säger Henric Kahlmeter som leder projektet för Malmö stads räkning.

– Vår förhoppning är att det ska utbryta en diskussion i klassrummet, säger Henric Kahlmeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".