helsingborg

LSS-boende anmäls på nytt

Ett LSS-boende i Helsingborg anmäls nu för andra gången efter att en autistisk pojke lämnats ensam. Han riskerade livet då han proppade munnen full med mediciner.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att detta kunde hända en gång till, säger Hans Dencker, Johans pappa.

16-årige Johan är autistisk och kräver ständig tillsyn, men för en kort stund lämnades han ensam på sitt rum med medicinskåpet olåst. Där fanns bland annat narkotiska preparat. Han stoppade snabbt i sig tabletter som innehåller sömnhormon. 

Incidenten var precis densamma som hände bara för några månader sedan i samma rum. Det anmäldes och skulle aldrig ske igen. Men det gjorde det.

– I allra värsta fall kunde han dött i sömnen, säger Hans Denker.

Den anställde som skötte om Johan gjorde ingen anmälan till sin chef. Däremot har Hans Dencker själv gjort anmälan till alla inblandade myndigheter. 

– Det inträffade är otroligt beklagligt. Vi har rutiner för hur mediciner ska hanteras och det här ska inte kunna sker, säger Jonas Morian, informationschef på det privata vårdföretaget Attendo Care, som driver LSS-boendet på Tellusgatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista