1 av 2
2 av 2
EU-valet

Transportteknik i centrum när EU diskuterar miljö

Att miljö- och klimatfrågorna tillhör de viktigaste valfrågorna, när svenskarna ska ta ställning i EU-parlamentsvalet, framgår av flera opinions-undersökningar den senaste tiden. Men det är stor skillnad mellan partiernas kandidater hur de vill angripa problemet i EU-parlamentet.

Ska miljöproblemen i Europa angripas genom satsningar på snabbtåg, eller är det viktigare att EU underlättar för företag som tar fram alternativa bränslen för flyget och biltrafiken?

De ledande partiernas kandidater i EU-parlamentsvalet skiljer sig radikalt i synen på vilka trafikslag som EU:s trafik- och miljöpolitik ska satsa på framöver.

Miljöpartiet tillhör dem som vill verka för en snabbtågstrafik, som kan binda samman Europas länder. Miljöpartisten Ulf Holm menar att ett gemensamt tågnät i Europa är en nödvändighet om folk ska välja tåget.

– I dag är det exempelvis omöjligt för mig att åka direkt mellan Lund och Bryssel, påpekar han. Man får byta två gånger. Tror tusan att folk väljer flyget då.


Ulf Holm pekar på hur tågsystemens uppdelning mellan olika länder och bolag, med ett myller av olika regelverk och beställningssystem, gör det praktiskt svårt för den som vill resa miljövänligt.

– Däremot kan man ju köpa en flygbiljett över nätet på två till tre minuter, säger han.

Ulf Holms politiska motståndare håller med honom om att miljö- och klimatarbetet bör prioriteras i EU-parlamentets arbete.

Partiernas kandidater är helt överens om att problemen är omfattande, och att EU bör spela en avgörande roll för arbetet med att förbättra den globala miljön. Men, inte oväntat, finns det avgörande skillnader i synen på var de gemensamma ansträngningarna ska sättas in.

Medan Ulf Holm förutom satsningar på tågnätet också vill påverka flyget så att de korta flygresorna inom Europa undviks så vill hans politiska motståndare moderaten Hans Wallmark undvika den typen av politik.

– Det finns både ekonomiska och moraliska skäl som talar mot att införa restriktioner för flyget eller för biltrafiken, säger han.


Hans Wallmark vill inte skambelägga de trafikanter som väljer bilen, kanske för att alternativ i form av kollektivtrafik saknas på landsbygden. Flyget är också en nödvändighet för många inte minst av tidsskäl.

– Vi behöver alla trafikslagen, säger han.

Moderaternas alternativ är fortsatt satsning på teknisk utveckling, som inbegriper satsningar på nya motorer och nya drivmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".