Miljööverdomstolen på plats vid åsen

På tisdagen inleder Miljööverdomstolen sin prövning av tunnelbygget genom Hallandsåsen. Förhandlingen i Grevie väntas pågå i minst tre dagar.
Förhandlingarna inleds med en syn av de inre tunnlarna och av åsen. Flera som bor på åsen har överklagat Miljödomstolens dom från februari. Miljööverdomstolen är nästa instans i miljöprövningen. Domstolen kommer bland annat titta på hur bygget kan påverka de känsliga Natura 2000-områden som finns på åsen. Banverket ska under förhandlingarna redogöra för cement-och bentonitutsläppen i Lyabäcken i samband med sommarens provborrningar. Samtidigt har miljö- och byggnadsnämnden i Båstad beslutat att förlänga bygglovet för provborrningarna fram till den 1 december. I avvaktan på att polisutredningen om utsläppen i Lyabäcken blir klar, görs inga provborrningar. När polisutredningen är klar ska nämnden besluta om bygglovet blir förlängt ännu en gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".