10 år med självförvaltning

I år firar självförvaltningen i Holma tio år. Hyresgästerna har själva städat trappor och odlat rabatter i ett decennium och är idag stolta över hur det har fungerat. Men enligt Bengt Andersson, som är en av de drivande i självförvaltningen, fick projektet till en början mycket kritik.
- Fastighetsägarnas förbund var mycket kritiska till en början eftersom de var rädda att det skulle bli många arbetslösa fastighetsägare, men det visade sig att så var inte fallet. Bengt Andersson tror att MKB har tjänat på självförvaltningsprojektet eftersom skadegörelsen har minskat. Engagemanget i självförvaltningen är frivilligt och ungefär 15 procent av de boende är aktiva. De får en mindre ersättning men Boo Fält, en av de boende, menar att arbetet är mer eller mindre ideellt. - De som ställer upp får 330 kronor i månaden. Det är en väldigt låg timpenning för all den tid vi lägger ner. Men personligen tycker jag att det vi får ut av det här, den fina gården och gemenskapen bland grannarna, går inte att mäta i pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".