BT-kemiområdet kartlagt

Nu är kartläggningen av föroreningarna på BT-kemiområdet i Teckomatorp nästan klara, och man vet vilka ställen som är mest förorenade. Inom kort är undersökningen klar och den ska användas för att genomföra slutsaneringen av området.
Det är framförallt några områden på den norra delen av den gamla BT-kemitomten som man hittat högre mängder föroreningar. På den norra delen, mellan järnvägen och Braån, fanns inte själva fabriken, utan dammar för att rena avloppsvattnet från fabriken och upplag där restprodukter tippades. - Vi har i vår undersökning identifierat några ganska väl avgränsade områden som man i första hand borde inrikta sina åtgärder mot, säger Peter Englöv som är en av konsulterna på företaget Sweko Viak som gjort undersökningen. Bekräftat tidigare underökningar De senaste undersökningarna har gjorts för att sammanställa den information som funnits sedan tidigare och med egna undersökningar försöka bekräfta den och få en samlad bild av hur förorenade massor spridits på området. Allt detta ska användas som underlag när slutsaneringen sätter igång. Gift under golv Man har tagit prover på en mängd ställen på området. Bland annat har man borrat sig igenom ett gammalt asfaltgolv i en av de byggnader som fortfarande står kvar. Där hittades höga halter av ämnet Dinoseb. Det är dock ofarligt så länge det ligger skyddat i marken, men kan bli farligt om man någon gång skulle gräva upp golvet. Bryts ner De kemiakalier som finns i marken är bland annat klorfenoler och finoxisyror, ämnen som använts för tillverkning av bekämpningsmedel för ogräs. Bland annat användes ämnena vid tillverkningen av det på 70-talet förbjudna ämnen Hormoslyr. Det är ämnen som ganska snabbt bryts ner om de finns ovan jord, men nergrävda tar det lång tid innan de försvinner. Inga tunnor I sommarens undersökningar har man bland annat grävt ett 25-tal gropar på olika ställen på området och tagit prover, och man också försökt söka efter ytterligare nedgrävda tunnor med giftiga ämnen med hjälp av en metalldetektor, något som inte var speciellt lyckat. - Nä, området har sanerats tidigare och det mesta plockats bort, och om det skulle finna tunnor kvar så är de förmodligen sönderrostade och svåra att se med metalldetektor, säger Peter Englöv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".