Lund

Moderat trött på inrättning i ledet

Den moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson från Lund tänker inte ställa upp i nästa riksdagsval. Anledningen är att hon tycker att arbetet i riksdagen är meningslöst, eftersom det bara går ut på att följa regeringen.


– Jag tycker inte att riksdagen är en lämplig plattform om man vill påverka samhällsutvecklingen. Idag har jag som riksdagsledamot som enda uppgift att driva igenom regeringens politik, säger Anne-Marie Pålsson.

Hon är mycket kritisk mot att det i riksdagen inte finns något utrymme för debatt eller för att driva egna frågor. Hon säger att det funnits många sakfrågor, där hon tvingats följa regeringens linje. Om man inte gör det, är det tydligt vad som händer.

– Det händer väldigt tråkiga saker för den enskilde. Det är inte så att du går ut och schavotterar på torget, men internt sätter all psykisk terror in, säger Anne-Marie Pålsson.

58-åriga Anne-Marie Pålsson har suttit i riksdagen sedan 2002, och hon tänker vara kvar mandatperioden ut. Hon säger att hennes beslut att inte fortsätta inte hänger ihop med den uppmärksamhet hon fått i media efter att ha fått skatteavdrag för bland annat sonens skolavgift och resor underkända.

Vad Anne-Marie Pålsson ska göra när riksdagsarbetet tar slut, vet hon inte riktigt, men hon har kvar sin tjänst vid Lunds universitet. Inte heller vad det gäller den politiska framtiden finns det några klara besked.

– Lämna politiken kommer jag nog inte göra, för att jag tycker det är roligt att driva frågor. Men hur aktiv jag kommer att vara partipolitiskt vet jag inte, säger hon.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista