malmö

Energisnåla hus blir allt populärare

Malmö har fått sina första passiva hus, som drar betydligt mindre el än vanliga bostäder. Malmöföretaget bakom husen planerar nu att nyanställda dubbelt så många.

– Vi kommer att utöka produktionen, många är intresserade av de här husen, säger Tomas Jonsson, vd på Stanly plåt i Malmö.

Husen, som är de första i sitt slag i Malmö, lyser verkligen upp i solskenet och ger ett minst sagt udda intryck med plåtfasaden som har ett utstansat rutmönstrad med synliga skruvar.

Genom att inte alls använda sig av betong utan ett nytt patenterat byggsystem i plåt kan man dels reglera värmen på ett enklare sätt och dels bygga billigare.

Med hjälp av ett aggregat stort som ett mindre kylskåp i varje lägenhet återvinns värmen från apparater, lampor och kroppsvärme.

Man räknar med en förbrukning på bara 15 kilowattimmar per kvadratmeter jämfört med ett traditionellt nybyggt hus som kräver 100 kilowattimmar.

– I takt med att vi bygger fler hus kommer vi att nyanställa 50 personer, säger Tomas Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista