LUND

Skattefrihet gynnar Lunds ESS-chanser

För att öka chanserna för Sverige och Lund att få den europeiska forskningsanläggningen ESS, så erbjuder nu regeringen total skattefrihet för både byggandet av anläggningen och för verksamheten, om ESS placeras i Lund.

Enligt Lars Leijonborg, högskole- och forskningsminister, är regeringen mycket angelägen om att ESS-anläggningen hamnar i Sverige. Det skulle vara bra för Öresundsregionen och forskningen i Sverige, menar han.

För att ytterligare gynna Lunds möjligheter att forskningsanläggningen kommer regeringen därför med ett förhandsbesked om skattefrihet.

– Vi räknar med att det här hade blivit skattebefriat under alla förhållanden för det finns sådana regler i Europa, men vi föregriper nu ett sådant besked från Skattemyndigheten med den här garantin, säger Lars Leijonborg.

Ungefär 100 miljoner kronor skulle statskassan förlora på detta, enligt honom.

Kampen om den enorma forskningsanläggningen ESS går nu in i slutskedet och konkurrensen mellan de tre kandidatländerna, Spanien, Ungern och Sverige hårdnar. Både Ungern och Spanien har tidigare kunnat erbjuda skattefrihet, men nu gör alltså Sverige detsamma.

Utländska forskare slipper betala inkomstskatt, anläggningen behöver inte betala energiskatt och momsen för bygget slopas.

ESS-anläggningen, som om Sverige får den kommer att placeras i utkanten av Lund, beräknas kosta cirka 13 miljarder kronor. Sverige har tillsammans med Danmark och Norge varit berett att stå för 50 procent av kostnaden för bygget, medan Spanien bjudit 58 procent.

Ett antal mindre länder har också sagt sig vara bereda att stötta Sverige men har inte varit beredda att binda upp sig vid några speciella summor. Därför har regeringen också bestämt att Sverige ska garanterar de pengarna tills de andra länderna betalat.

– Vi håller nu kontakt med väldigt många länder, men en del av dem har svårt att komma till beslut, och i avvaktan på att de beslutar sig så garanterar vi att de beloppen ändå kommer in, säger Lars Leijonborg.

Trots det är det tveksamt om Sverige förmår matcha Spaniens 58 %, men högskole- och forskningsministern Lars Leijonborg tror ändå att Lund hävdar sig väl.

– Vårt trumfkort är ju att vår anläggning anses tekniskt bättre, säger han.

Förhoppningen är att ett beslut om var ESS ska placeras kan tas vid ett möte i Bryssel den 28 maj.

Om ESS

European Spallation Source eller ESS, ska bli en anläggning för materialforskning.

Den har jämförts med ett enormt mikroskop, där man med hjälp av fria neutroner kan avläsa hur materialets minsta beståndsdelar är uppbyggda.

Liknade anläggningar finns redan i Japan och USA. Den europeiska ESS-anläggningen ska byggas av de länder som vill medverka och finansiera satsningen.

Lund konkurrerar med Bilbao i Spanien och Debrecen i Ungern. Anläggningen beräknas generera ett stort antal arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista