HELSINGBORG

Hårda krav för att minska trafiken

Biltrafiken i Helsingborg måste minska anser länsstyrelsen, som nu preciserat sina krav på vad Helsingborgs stad ska göra för att få ner luftföroreningarna från trafiken.

Det är framförallt utsläppen av kvävedioxid som bör minskas i Helsingborg och åtgärden blir framför allt att få bort trafiken från innerstaden på olika sätt.

För två år sen gjorde länsstyrelsen ett åtgärdsprogram med tio punkter men redan i fjor visade det sig att kraven inte räckte för att få ner kvävedioxidhalterna som indikerar trafikens många föroreningar. Nu återkommer länsstyrelsen med ett mer detaljerat program.

Bland annat kräver länsstyrelsen att cykelnätet byggs ut och att busstrafiken marknadsförs på de större arbetsplatserna och byggs ut kraftigt. Det ska finnas pendelbuss mellan Olympiaområdet och Knutpunkten vid evenemang.

Parkeringsavgifterna måste höjas och parkeringszonen utökas för att göra det svårare för pendlare att parkera i eller strax utanför city. Däremot byggs fler parkeringsplatser vid trafikbytesställen för tåg och bussar. Gatuskyltningen ska ändras så att trafikströmmarna leds bort från de gator som är värst drabbade.

När luftföroreningarna blir för höga ska kommunen varna allmänheten, anser länsstyrelsen. Polisen ska redan nu i maj kontrollera att genomfartsförbudet för tung trafik efterlevs i miljözonen.

Stenbocksgatan ska göras enkelfilig och därmed trafikdämpas. På sträckan Drottninggatan - Järnvägsgatan får genomfartsbilisterna uppleva mer rödljus och på vissa sträckor reserveras höger körfält till enbart till busstrafiken.

En del av allt det här har redan påbörjats men om två år ska allt ska vara klart, anser länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista