SKÅNE

Bedragare länsade bankkonton

Flera av Swedbanks kunder, varav minst en i Skåne, har lurats att lämna ut koder till sin Internetbank och sedan fått sina konton länsade. Banken kommer inte att ersätta de drabbade.

Bedrägerierna har gått till genom att kunderna har blivit uppringda av en person som sagt sig jobba på banken, berättar Bertil Ellvén, säkerhetschef på Swedbank. På det viset har bedragaren förmått kunder att logga in på sin Internetbank och lämna ut de koder som de fått från sin inloggningsdosa. 

– Vilket har gjort att bedragaren har kunnat logga in sig själv som kunden och tömma det som har funnits på kontot, säger Bertil Ellvén.

Uppringaren har sagt att han ringer för att dosan till Internetbanken måste programmeras om, och än så länge känner banken till fyra fall, där personers konton länsats. Men det kan vara fler som ännu inte förstått vad de utsatts för. Bertil Ellvén vill nu att kunderna är vaksamma och säger att banken aldrig skulle göra liknande förfrågningar.

– Vi gör inte sådana här saker varken via telefon eller via mejl, säger han.

De fyra kända bedrägerierna har polisanmälts, och det har också gått att spåra det konto som pengarna har gått till. Kontot misstänks tillhöra en så kallad målvakt som bara lånar ut sitt konto till de verkliga bedragarna. Men kunder som luras på det här sättet kan inte räkna med att få tillbaka pengarna - inte från Swedbank iallafall:

– Nej, tyvärr så kan vi inte göra det. Kunden har ju själv lämnat ut sina koder, det beror inte på något fel hos banken, säger Bertil Ellvén, säkerhetschef på Swedbank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista