LUND

Lund vill inte betala för bantad naturbuss

Lunds kommun tar strid för naturbussen. Kommunen tänker inte skjuta till några pengar i år, om bussen inte kommer igång i en större omfattning.

– Jag tycker att det är ytterst anmärkningsvärt att naturbussen inte har kommit igång, säger Gunnar Jönsson (S), ledamot i kommunfullmäktige som är pådrivande i frågan.

I flera år har Lundaborna kunnat ta en speciell naturbuss ut till olika utflyktsmål i naturen som till exempel Vombs ängar och Måryd. På helgerna har turerna riktat sig till allmänheten, och i veckorna har skolor kunnat utnyttja bussen.

I höstas beslutade regionala tillväxtnämnden i Region Skåne och kommunerna Malmö, Lund, Lomma, Höör, Hörby och Svedala om en utvidgning av projektet. I själva verket blev konsekvensen att bussen lades ner, och det som nu erbjuds är busslinjer som redan finns ut i naturen.

Det enda man hittills har gjort är att förlänga vissa turer på en busslinje från Bara till bokskogen i Torup. Lundapolitikern Gunnar Jönsson tycker inte att det här är valuta för den halva miljon kronor som Lunds kommun ska bidra med.

– De ordinarie turerna går ändå, och det ska inte Lund eller de andra kommunerna betala för. Det är långtifrån den målsättning och det beslut som togs i höstas, säger han.

Sammanlagt satsar regionen och kommunerna 3,5 miljoner kronor på bussen, som numera kallas för natur- och kulturbussen. Målet är att förlänga fler busslinjer, men det verkar dröja innan det blir verklighet. På en fråga på det senaste regionfullmäktigemötet svarade ordföranden i kollektivtrafiknämnden, moderaten Lars-Ingvar Ljungman, att det nog bli aktuellt först efter tidtabellskiftet i december nästa år. En majoritet i kommunstyrelsen i Lund är missnöjd med förseningen av naturbussprojektet.

– Lunds kommun kommer att hålla inne pengarna, eftersom vi inte har fått något hittills och sannolikt inte får någon möjlighet att gagna naturbussen under det här året, säger Gunnar Jönsson.

Petra Haupt

petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista