Nordvästskåne

Kommuner satsar miljarder på värme

Landskrona kommun planerar en jätteinvestering i en fjärrvärmepanna. En halv miljard kostar pannan. Samtliga partier är överens om satsningen.

– Det är en väldigt stor investering, säger Björn O Persson, ordförande i tekniska nämnden. 

Den 13 juni tar kommunfullmäktige beslutet. Sen tas offerter in och om två år kan nya pannan vara i drift. Den gamla pannan försörjer 90 procent av innerstaden men den har trettio år på nacken och är ineffektiv.

Det är plast, papper och trä som ska eldas. Målet är också att det ska brännas hushållsfall i Landskrona i framtiden. Idag körs det långa vägar till Tranås och Linköping för att eldas där.

– Transporterna är hemska. Det här är en av de stora fördelarna med det här projektet, att de kan minska, säger Björn O Persson.

I Helsingborg planeras också ett kraftvärmeverk som ska eldas med restavfall. Det beräknas stå färdigt ungefär på samma gång, som det i Landskrona, om det inte överklagas. I morgon, tisdag, är det samrådsmöte för den planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista