Landskrona

Kameror minskade inte våldsbrotten

Övervakningskameror har ingen eller liten effekt på våldsbrotten, och i Landskrona ökade våldsbrotten på de fem gator i city där övervakningskameror satts upp. Det här konstaterar Emma Lindahl på Brottsförebyggande rådet som gjort en stor utredning om kamerorna.

– Kameraövervakningen har inte haft någon effekt på våldsbrottsligheten. Krogvåldet har ökat i Landskrona, säger Emma Lindahl.

De anmälda våldsbrotten ökade med hela 70 procent trots att kommunen satt upp kamerorna. Under 2007 och 2008 förekom uppemot fyrtio fall av misshandel och personrån som kan har filmats av kamerorna. De avskräcker alltså inte Men polisen har heller inte använt filmerna som bevis i mer än något enstaka fall.

Polisen i Nordvästskåne ska nu skärpa användningen av övervakningskamerorna i centrala Landskrona.

– Många av polisens utredare har tydligen inte haft klart för sig att de trettio kamerorna faktiskt är igång och kan ge bevis, säger Mats Karlsson, nybliven närpolischef i Landskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista