Skåne

Decibelgränser får vänta

I dag, måndag, var det meningen att regionens kritiserade nya regler för att få hörapparater skulle klubbas. Men politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden vill nu arbeta om förslaget. Samtidigt fortsätter protesterna.

Förslaget om hårdare regler för att få hörapparat och hörselhjälpmedel har tagits fram för att täcka en del av det underskott på 25 miljoner kronor som Region Skåne fick när hörselvården lades ut på entreprenad för att minska köerna.

Protesterna mot förslaget har fortsatt inför mötet, eftersom många befarar att de hörselskadade inte längre kommer att ha råd med den utrustning de behöver för att klara vardagen.

– Det är föråldrat att använda en decibelgräns, säger Anders Wihlborg, audiolog på öronkliniken på Helsingborgs lasarett. Decibelsiffran mäter hur man hör en ton i ett tyst rum, och säger inget om hur man klarar sig ute i samhället.

Föreslaget innebär att personer som hör bättre än 25 decibel på sitt bästa öra inte längre har rätt till hörapparat, utan får stå för hela kostnaden själv. En person som hör bättre än 60 decibel på sitt bästa öra kommer inte längre ha rätt till hörseltekniska hjälpmedel. Undantag görs enbart om det finns synnerliga själ för detta

Men inom hörselvården tror man inte att besparingarna kommer att motsvara politikernas förhoppningar:

– Det är inga stora pengar man sparar på detta, säger Anders Wihlborg.

Hälso- och sjukvårdsnämnden antog inte förslaget på måndagen. Förslaget ska omarbetas. Politikerna var dock överens om att det ska finnas beslutade kriterier för att få hörapparat och tillgång till hörseltekniska hjälpmedel. Det mer utarbetade förslaget ska tas upp i hälso- och sjukvårdsnämndens nästa möte den 31 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista