Staffanstorp

Låg ränta ger lägre hyreshöjning

Den låga räntan ger hyresgästerna i kommunala Staffanstorpshus lägre hyreshöjningar nästa år. Det ursprungliga avtalet har förhandlats om och nästa år blir hyreshöjningen bara en procent.

Enligt det ursprungliga avtalet höjdes hyrorna i år med 4,75 procent. Sedan väntade en höjning med ytterligare tre procent nästa år. Men Hyresgästföreningen och Staffanstorpshus hade lagt in en klausul om omförhandling om ränteläget skulle förändras.

Efter de dramatiska räntesänkningarna den senaste tiden, har nu avtalet förhandlats om och hyreshöjningen nästa år sänks till en procent. För en normalhyra på 6 000 kronor innebär det en höjning som blir 120 kronor lägre i månaden.

– Vi är mycket nöjda med det. Det betyder ju att när räntan sänks så påverkar det inte bara bostadsrättsinnehavare och villaägare, utan även hyresgäster, säger Peter Olsén, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Om räntorna skulle gå upp, påverkar det inte avtalet som gäller till och med nästa år. Men Staffanstorpshus kan begära omförhandling om värme- och energikostnaderna skulle stiga. Hyresgästföreningen anser att avtalet borde lägga ribban även för andra bostadsföretag.

– Om ett företag som Staffanstorpshus som har ganska ansträngd ekonomi klarar sig med en procents hyreshöjning nästa år, borde det vara en fingervisning till andra företag i närområdet som har en betydligt starkare ekonomi, säger Peter Olsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista