SKÅNE

Äldreomsorgen i Skåne gör fel

Länsstyrelsen i Skåne är mycket kritisk till hur de skånska kommunerna sköter sin äldreomsorg. Bland annat så menar man att kommunerna i alltför stor utsträckning kräver att anhöriga ska hjälpa till.

Kritiken framförs i en rapport som landets länsstyrelser tillsammans gjort. När det gäller Skåne så gäller kritiken främst två punkter; att de anhöriga tvingas hjälpa till samt att kommunerna räknar in de äldres ekonomi när man avgör vilken hjälp de har rätt till. Länsstyrelsen konstaterar att en sådan inkomstprövning om de gamla kan köpa tjänsterna på den privata marknaden i stället inte får lov att ske.

Länsstyrelsen tycker också att det är anmärkningsvärt att flera skånska kommuner fortfarande endast beviljar hjälp med städning, tvätt och inköp om det inte finns anhöriga som kan hjälpa till. Det finns inget stöd i lagen för att anhöriga ska vara skyldiga att hjälpa till med sådant, påpekar länsstyrelsen.

Kartläggningen gjordes genom en enkät till alla Sveriges kommuner i slutet på förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista