HELSINGBORG

Arbetsplatsolycka prövas i rätten

En arbetsplatsolycka för nästan tre år sedan i Helsingborg blir nu föremål för rättslig prövning. I dag åtalades den verkställande direktören på företaget, som ansvarig för att en anställd omkom.

Bakgrunden är en tragisk arbetsplatsolycka i slutet av oktober 2006. Den aktuella dagen gjorde den förolyckade mannen sin första arbetsdag på Centralslipen och Vallåkra Glaskuleblästeri.

Vid arbetsdagens slut skulle företagets verkställande direktör tömma en säck blästersand i en mindre silo som var placerad i en hall. Han lastade säcken på en gaffeltruck med förlängda gaffelarmar som var upphöjda. När han tömt säcken backade han snabbt med trucken, och svängde så att gaffelarmarna fördes åt sidan där den nyanställde mannen stod. Han träffades i huvudet av gaffelarmarna och fick så svåra skador att han avled två dagar senare.

Nu väcks åtal mot den verkställande direktören. Enligt åklagaren har han inte informerat tillräckligt om riskerna och inte heller instruerat den nyanställde att hålla sig borta från riskzonen runt trucken. Dessutom har han varit ouppmärksam när han backade. Åklagaren yrkar på företagsbot om 800 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista