SKÅNE

Skånsk skatt oförändrad nästa år

Minskade skatteintäker gör att Region Skåne kommer att få brottas med underskott nästa år, 2010. Men den borgerliga majoriteten räknar ändå med att kunna undvika skattehöjning.

Lågkonjunkuren innebär för Region Skånes del minskade skatteinkomster med nästan 1,2 miljarder. Det innebär i sin tur att den borgerliga majoriteten i sitt budgetförslag räknar med ett budgetunderskott på 375 miljoner.

– Man kan inte bara skicka räkningen till skattebetalarna, säger Jerker Swanstein, moderat ordörande i regionstyrelsen och regionråd. Vi kan hantera ett underskott under ett enstaka år.

De styrande i region Skåne; Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet talar om ett långsiktigt ansvar. Samtidigt poängterar de att problemen inte ska underskattas.

– I lågkonjunkturens spår ser det mycket mörkt ut för nästa år, säger Jerker Swanstein.

Det borgerliga budgetförslaget innebär fortsatta sparbeting – både för vården och för kringverksamheter som teknisk service och informationsteknik. De borgerliga politikerna räknar med att kunna spara, bland annat genom att vikarier och visstidsanställd personal sägs upp. Det handlar om totalt 100-200 tjänster.

De privatiseringar som man inlett ska också fortsätta.

– Där vi ser att andra kan bedriva en verksamhet bättre och billigare är vi beredda att göra det, säger Jerker Swanstein.

Hälsoval Skåne, som sjösattes för en månad sedan, har fått kritik för att projektet fått för lite pengar. Men Jerker Swanstein säger att Hälsoval Skåne i praktiken inte tilldelas mer pengar för 2010 i budgetförslaget. 

– Alla kommer inte att bli nöjda, säger Jerker Swanstein.

Den 9 juni ska regionstyrelsen ta ställning till budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista