SKÅNE

Fler tjänstemän förlorar jobbet

Antalet tjänstemän i privata företag i Skåne som har förlorat jobbet har ökat kraftigt hittills i år. Men enligt Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda tjänstemän, finns det nya jobb att få - många av dem i offentlig sektor. 

Det finns nya jobb att få för tjänstemännen enligt Trygghetsrådet. Av de över 400 uppsagda tjänstemän i Skåne som hittade nytt jobb nu i vår fick flest, 14 procent, jobb inom stat, kommun eller landsting, näst flest fick nytt jobb inom handel och försäljning, enligt Trygghetsrådets siffror.

Att så många funnit jobb i den offentliga sektorn, trots det tuffa läget i kommuner och landsting, förvånar Bo Altinius, chef för Trygghetsrådet i Malmö.

–Men i faktiskt siffror ser vi att många får jobb där, säger han.

Det är inte tjänstemännen som drabbats hårdast av lågkonjunkturen, men även bland dem ökar antalet uppsägningar snabbt.

Hittills i år har Trygghetsrådet fått ta emot över 1 500 uppsagda i Skåne. Det är fler än under hela förra året - och prognosen är att det kommer bli över 4 000 uppsagda tjänstemän i Skåne i år, i nivå med uppsägningarna i början av 90-talet.

Sedan dess har Skånes arbetsmarknad ändrats till en arbetsmarknad med många små och medelstora företag och därför är också oftast antalet uppsagda per företag inte så många, färre än fem. Just nu finns de flesta uppsagda tjänstemän där de flesta arbetsgivarna finns, i västra Skåne.

–Där är det många som blir uppsagda men där finns det också mycket jobb, fast man kan få vara beredd att röra på sig längs med hela kustbandet, säger Bo Altinius, Trygghetsrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista