LUND

Lund får kritik från konkurrent

Lunds kanske tuffaste konkurrent om forskningsanläggningen ESS, spanska Bilbao, är kritiska till den svenska strategin för att få den europeiska forskningsanläggningen.

Svenskarna har lagt ner mycket energi på att övertala politiker om Lunds förträfflighet medan man själva förankrat sin kandidatur rent vetenskapligt, anser Cristina Oyón, projektledare för ESS Bilbao.

–Jag har respekt för den respekt för den svenska kandidaturen, säger Christina Oyón,

Men hon tycker samtidigt att medan Spanien lagt sitt krut på forskningen och konstruktionen av ESS, har Sverige istället fokuserat starkt på att få ett snabbt avgörande var ESS ska placeras, utan att lägga samma vikt vid designen och finansieringen av anläggningen.

Bilbao i Baskien i norra Spanien har målats ut som Lunds tuffaste konkurrent om ESS-anläggningen och Cristina Oyón säger att Bilbao har många fördelar

–Jag ser fyra huvudsakliga fördelar, säger hon.

Spanien har enligt Cristina Oyón en lång tradition av neutronforskning, många forskare i Bilbao har specialiserat sig inom området, man har starka internationella relationer, och man är det enda kandidatlandet som ligger i Eurozonen.

Men det som Cristina Oyón tror är den största fördelen är att Spanien är redo att betala 58 procent av kostnaden för bygget av ESS medan Sverige, Danmark och Norge tillsammans bara kan erbjuda 50 procent.

Beslut om var ESS ska placeras kanske tas vid ett möte i Bryssel på torsdag men Cristina Oyón är orolig för att beslutet kan dröja. Men att ESS förr eller senare hamnar i Bilbao är hon väldigt säker på.

–Vi vet inte när, men vi är säkra på att vi vinner, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista