HELSINGBORG

Ny chef vill spara genom att spela mer

Helsingborgs stadsteater ska kraftigt öka både antalet uppsättningar och speltillfällen i framtiden. Det är nye chefen Karl Dunérs plan för hur man ska få ekonomin i balans och teatern att fungera bättre.

Idag hade Karl Dunér genomgång med teaterns personal. Meningen är att man, inom ett år, ska övergå till så kallad repertoarteater. Det innebär att teatern alternerar mellan flera olika pjäser på samma scen, istället för att spela pjäser i block. På så vis blir teatern mer flexibel så att teatern under en veckas lopp har två till tre pjäser att välja på.

–Själva tanken är att kunna göra föreställningar där man gör större risker, att inte varje föreställning måste kunna gå 30 gånger i ett sträck, säger Karl Dunér.

Med repertoarteater kan en föreställning som inte visar sig gå så bra få en förkortad spelperiod, medan en mer populär uppsättning kan förlängas.

Men tanken är även att teatern ska spela mer. Mellan åtta och tolv uppsättningar per år räknar Karl Dunér med, vilket är nästan dubbelt så mycket som idag.

Dessutom vill han kraftigt öka antalet speltillfällen. Samtidigt har Helsingborgs stadsteater ett kraftigt sparkrav och måste minska sina kostnader med runt 2 miljoner kronor per år.

Teatern ska organiseras om och det kommer bli personalminskningar, hur mycket är ännu hemligt. Tillträdande teaterchefen Karl Dunér ser däremot ingen motsättning i att både spara och spela mer.

–Det är kanske en paradox, men man sparar genom att öka aktiviteten, inte genom att dra ner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista