HELSINGBORG

Den toleranta staden blev en vinnare

Vatten möter vatten i det vinnande förslaget till ny stadsdel i Helsingborgs södra hamnområde. Om 25 år ska området innehålla bostäder för tusentals människor, rekreationsområden, arbetsplatser och service.

I höstas utsågs fem team att göra förslag på det nya stadsrummet och idag presenterades vinnaren och de andra två team som ska arbeta vidare.

Det vinnande förslaget heter Den toleranta staden och är ett förslag där vattnet från bäcken i Jordbodalen och Öresund möts i ett kanalsystem där en kanalomfluten stadsdel byggs i den södra delen av hamnen.

Torben Schönherr är ledare för Schönherr landskap som tillsammans med ett team tagit fram förslaget där man tycker man hittat lösningen på hur man bygger en tolerant stad.

–Vi ville ha en mänsklig skala, människor som utgångspunkt, och så har vi naturen med, det blå och det gröna, säger han.

Kristoffer Nilsson är arkitekt och projektledare för H+-tävlingen och han har stora förhoppningar på den nya stadsdelen.

–Vi har en möjlighet här att åter koppla södra Helsingborg till vattnet. Det andra är att koppla samman norr och söder, säger han.

Nu ska de tre teamen som gick vidare jobba ytterligare ett år med att skapa ett gemensamt förslag som ska presenteras för intressenter och helsingborgare. Om 25 år ska stadsdelen i södra hamnen i Helsingborg stå klar och uppemot tio tusen personer ska kunna bo där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista