Bokaler populära i Rosengård

Till jul kommer de så kallade bokalerna stå färdiga i Rosengård i Malmö. Efter flera års planering är arbetet nu igång. Och intresset för att bo och ha företag i samma hus är stort.

På Bennets väg i Rosengård är några gjutna märken i marken det enda som syns av de åtta bokaler som håller på att byggas. Konceptet bygger på att man ska kunna bo och arbeta på samma ställe. Och nu byggs butikslokaler till vid ett befintligt bostadshus.

Intresset för bokalerna är stort. 33 ansökningar har kommit in till de bokalerna som ska vara färdiga till jul.

–Många vill starta café. Det finns också förslag om frisör, resebyrå och guldsmed bland ansökningarna som kommit in, säger Anna Wiking, på MKB.

Det har tagit många år för bokalerna att bli verklighet i Rosengård. Förutom att finanskrisen slog till precis när bygget skulle starta så har MKB haft svårt att bestämma sig för vilket avtal som skulle passa den nya boendeformen. Lösningen blev ett avtal där hyresgästen avsäger sig rätten till bostaden om verksamheten upphör.

–Hela syftet med bokalen är att man ska driva en verksamhet. Kan man bo kvar utan att ha en verksamhet så brister konceptet, säger Anna Wiking på MKB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista