Helsingborg

Attendo Care får fortsätta trots kritik

Attendo Care lovar att än en gång skärpa sina regler och får fortsatt grönt ljus av Helsingborgs Stad att driva vårdboendet på Tellusgatan. Men oppositionen kräver en opartisk utredning om händelsen när en autistisk pojke för andra gången lämnades ensam med ett olåst medicinskåp.

Föräldrarna anmälde att autistiske Johan lämnades ensam med ett öppet medicinskåp och kunde proppa munnen full av mediciner. Nu är Attendo Cares utredning klar. Enligt Attendo Care åt Johan inte någon medicin. Istället stals den av personalen. Attendo Care får förnyat förtroende av Helsingborgs stad. 

– Alla indikationer visar på att det är en medicinstöld som har skett, säger Richard Lundberg (M), ordförande för vård- och omsorgsnämnden. 

Med tanke på var medicinskåpet är placerat anser Richard Lundberg att det hade varit närmast omöjligt för pojken att komma åt medicinerna. Dessutom finns inga tecken på att han faktiskt fick i sig något. 

Richard Lundberg väljer att lita på företagets egen utredning. En av anledningarna är att företaget nu lovar att personalen ska ha nycklarna till medicinskåpet i ett snöre fastsatt vid byxorna. På så vis ska medicinskåpet aldrig mer kunna lämnas olåst. Förra gången, i höstas, när Johan lämnades ensam med ett öppet medicinskåp lovade företaget också att skärpa sina rutiner.

– De här rutinerna sattes efter den förra händelsen. De har inte följts upp ordentligt i personalgrupperna. Det är en väldigt allvarlig kritik vi riktar gentemot entreprenören. Den kritiken förstår entreprenören också och väljer att kraftfullt förstärka de här åtgärderna, säger Richard Lundberg.

Socialdemokraterna motsäger inte Attendo Care, men kräver idag en opartisk utredning.

– Det finns två diametralt motsatta åsikter om vad som har hänt på Tellusgatan. Då ska den ena parten utreda sig själv. Sedan ska vi säga att allting är bra och gå vidare. Det är helt oacceptabelt, säger Ingela Andersson (S), vice ordförande för vård- och omsorgsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista