Lund

Biskopens stav stulen i mörkret

En ovärderlig biskopsstav, en så kallad kräkla, stals i natt vid ett fräckt inbrott i Lunds domkyrka. På bara några minuter, medan inbrottslarmet tjöt lyckades tjuvarna stjäla kräklan.

Läs också: 

På mindre än fyra minuter bröt sig tjuvarna in genom en sidodörr. Med hjälp av specialverktyg lyckades de sedan på rekordtid skära upp låsen till montern. 

– Det var uppenbarligen ett beställningsjobb, säger domprosten Håkan Wilhelmsson.

En av dem som först kom till kyrkan under natten var vaktmästaren Otto Borgos.

– Det var mörkt därinne. Tjuvarna arbetade i mörkret. Så tände vi hela kyrkan och då upptäckte vi att kräklan var borta, säger Otto Borgos.

– Jag trodde från början att de hade sprängt montern. Det luktade väldigt starkt i hela kyrkan. Det var när de hade sågat.

Kräklan var en gåva till domkyrkan i samband med 800-årsjubileet 1946. Den är ett konsthantverk av guld, ädelstenar och elfenben och helt unik i sitt slag och har också ett stort symbolvärde för att markera att domkyrkan är en biskopskyrka. Tjuvarna visste precis vad de vill ha. De andra föremålen i montern har inte rörts, det är bara kräklan som är borta.

– Den går inte att sälja någonstans. Möjligen en privat samlare som tycker att det kan vara värt att stjäla den för att kunna titta på den lite närmare, säger Håkan Wilhelmsson.

– Det värsta som kan hända är att de bryter sönder den, smälter ner metallen och säljer stenarna. Det vore olyckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista