Malmö

Flingfärg och mosaik i Törnrosen

Flingmålade trapphus och mosaikklädda entréer. Som en del i upprustningen av området Törnrosen på Rosengård i Malmö har trapphusen i 60-talshusen återfått sitt ursprungliga utseende.

När hyreshusen i området Törnrosen byggdes i början av 60-talet var utsmyckningen en stor del av arkitekturen. En procent av byggkostnaderna gick till att utsmycka gårdarna och trapphusen.

– Det är jättefina portaler med kalkstensgolv och mosaikväggar från golv till tak, berättar konstnären Björn Carnemalm som varit med och restaurerat trapphusen. 

Men under åren har husen blivit slitna och i omgångar utsatts för mindre varsam renovering. Nu när MKB rustar upp området har flingfärgen och mosaikutsmyckningen fått revansch. MKB har nämligen satsat stort på att återställa trapphusen i 24 hyreshus till originalskick. 

Förvaltaren Mats Nilsson och konstnären Björn Carnemalm berättar om det ganska komplicerade arbetet med att skrapa fram originalfärg och byta ut mosaikbitar. Restaureringen kan bli upp till dubbelt så dyr som en vanlig renovering. 

Men det är det värt säger förvaltaren Mats Nilsson. Det här skapar identitet säger han. Jeff Mosa som bor i en lägenhet i ett av husen är nöjd med trapphusen. Han har själv inget förhållande till 60-talets flingfärg, men tycker att det har blivit snyggt. 

– Jag har sett det i ett annat område. Det har blivit fint och är bra för barnfamiljer, det blir lite annorlunda i alla fall och inte bara samma sak hela tiden, säger Jeff Mosa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista