ESS ur våra arkiv

I början av 2002 gav sig Region Skåne in i kampen om vilken europeisk region som skulle få bygga decenniets störta forskningsanläggning, ESS.

För att bygga anläggningen behövs en yta av minst 1,3 kvadratkilometer, ungefär lika mycket som 200 fotbollsplaner.

Ganska tidigt stod det klart att Lund var den skånska kommun som där placeringen skulle komma bäst till pass. Men även Landskrona, Svedala och Höör nämndes som möjliga platser.

Då var det tänkt att den jättelika forskningsanläggningen skulle börja byggas redan 2004 och skulle vara klar att tas i bruk till 2010.

Från början kom den tuffaste konkurrensen från två orter i Tyskland, två i Storbritannien och en i Frankrike.

Kritiken mot anläggningen har bland annat kommit från Lantbrukarnas riksförbund LRF eftersom anläggningen planeras att byggas på högproduktiv åkermark.

Även miljörörelsen har haft invändningar mot projektet. Naturskyddsföreningen har pekat på riskerna med projektet med tanke på de stora mängder kvicksilver som kommer att hanteras inne på anläggningen.

Miljöpartiet i Lund har krävt att Lundaborna ska få folkomrösta om anläggningen ska placeras där eller inte. Temoundersökningar har visat att större delen av Lundaborna (66 procent) ställer sig bakom projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista