Misstänkt för sexbrott via chatt åtalad

En man som misstänks för att ha tvingat över 60 flickor till sexuella handlingar framför datorns webbkamera, åtalades på fredagen vid Uppsala Tingsrätt. Enligt åklagaren är sex av mannens offer från Skåne.

Den 33-årige mannen från Norduppland är tidigare dömd för liknande brott.

- Det är en mycket omfattande polisutredning som pågått i ett halvt år. Det är dags för ett fängelsestraff nu, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Det handlar om grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till samma brott. Utöver det åtalas mannen också för att ha våldtagit en 14-årig flicka, bekant till familjen.

De utsatta flickorna ute i landet är i åldrarna 11-20, många av dem är under 15. Under chatten med flickorna har mannen först utgett sig för att vara en ung flicka själv. Innan chatten började hade han redan kartlagt flickorna, deras vänner och anhöriga. Efterhand har han börjat framställa hot om att han ska döda flickorna eller deras anhöriga och kompisar om de inte slår på webbkameran och tar av sig kläderna. Under hot har flera också tvingats utföra sexuella handlingar.

I ett fall, där offret är en 16-årig flicka från västra Sverige, har mannen påstått att han kidnappat flickans mamma, och att han skulle döda mamman om inte flickan hämtade en manlig bekant och hade sex med honom framför webbkameran.

Det var ett av de första fallen som upptäcktes och ärendet har nu växt till en av Sveriges mest omfattande utredningar, där hundratals poliser i landet varit involverade och där själva förundersökningen är på cirka 4 000 sidor.

Utredare som gått igenom mannens datorer har hittat ett 40-tal filmsekvenser, som mannen hade spelat in när flickorna visade sig på webbkameran. Där finns också i vissa fall mannens röst, där han via mikrofon hotar flickorna och säger åt dem vad de ska göra.

Mannen själv nekar och hävdar att flickorna ställt upp frivilligt. Han påstår att han och flickorna ägnat sig åt en form av rollspel.

Åklagare: "Det är dags för ett fängelsestraff nu"

Thomas Bälter Nordenman, kammaråklagare

Reporter: Alexander Gagliano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista