Kvinnors ohälsa ska vändas

Kvinnor får sämre rehabilitering än män vid långtidssjukskrivning både i Skåne och övriga landet. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tycker att det måste ändras. Ett tidigare beslut om 1,6 miljarder kompletteras med en särskild jämställdhetssatsning på 41 miljoner som fördelas över landet.

– Kvinnors ohälsa behöver uppmärksammas mer. Det handlar om ont i kropp och ont i själ, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson

Det var vid ett seminarium i Gärsnäs som socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson pratade om regeringens satsningar på rehabiliteringen.

Syftet är att ändra det faktum att kvinnor är överrepresenterade bland långtidssjukskrivna och förtidspensionerade och får mindre rehabilitering och hjälp med omskolning och utbildning.

Catharina Blixen Fineke är moderat ordförande i vårdproduktionsberedningen i Region Skåne.

– Jag tror att det fortfarande finns gamla fördomar av kvinnors sjukdomar. Pengarna betyder att man kan samordna och verka över alla gränser, säger Catharina Blixen Fineke (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen i Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista