Lund laddar för ESS

Tysklands och Frankrikes stöd för att Lund är det bästa stället att placera forskningsanläggningen ESS på placerar Sverige på vetenskapens världskarta. Det menar Vetenskapsrådets generaldirektör Per Omling.

– Det är det absolut största som hänt i Sverige. Jag tror inte vi forskare förstår vilket lyft det är. Och jag tror inte att svenska folket förstår vad det kan betyda för regionen, säger Per Omling.

Det handlar om ett supermikroskop som tar upp en yta motsvarande en 18-håls golfbana. Där skall man titta på saker man inte kan se. Istället för ljus används neutroner för att studera material i dess minsta beståndsdelar och det handlar först och främst om fyra forskningsområden: material, miljö, medicin och mat. Enligt vetenskapsrådet kommer nu Sverige att få tillgång till vad man kallar en enorm intellektuell resurs då tusentals forskare från hela världen kommer flockas i Lund.

Enligt forskningsminister, Lars Leijonborg, kommer regeringen senast efter sommaren att fatta beslut om att bilda ett konsortium som skall stå bakom ESS-anläggningen. Byggstart planeras till 2012 och ESS-anläggningen kommer att kosta 14 miljarder kronor.

– Det här ska gå igenom den svenska miljöprövningen, säger Mats Helmfrid (M), kommunalråd i Lund.

Forskningssatsningen i Lund kommer kräva nya bostäder, skolor och kommunikationer. Lundabon Gert Inge Nilsson står i Lundagård och lastar av en kanon inför dagens doktorspromovering.

– Kommer det mycket folk och forskare är det bra för Lund, säger muraren Gert Inge Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista