Nu tar kommunerna över strandskyddet

Den första juli blir det kommunerna som tar över ansvaret för att se till att strandkyddslagstiftningen efterlevs. Men Länsstyrelsen kommer att kontrollera att kommunerna följer lagstiftningen.

Juristen Margaretha Svenning på länsstyrelsen i Skåne känner en viss oro för hur kommunerna kommer att hantera strandskyddet.

- Man kan inte blunda för att ett vattennära boende är ett mycket attraktivt argument för att attrahera nya invånare eller förbättra för de boende i kommunen, säger juristen Margaretha Svenning på länsstyrelsen.

I dag bjöd länsstyrelsen in Lomma kommun till en första informationsträff om hur arbetet med strandskyddet ska gå till. Som mötesplats valdes strandremsan mellan Bjärred och Lomma, en bit som delvis är oframkomlig för allmänheten på grund av att fastighetsägare byggt murar och bryggor. Strandskyddet innebär ett byggförbud vid kuster, sjöar och vattendrag. Dispenser får bara beviljas om det finns särskilda skäl. Och det är ingen lätt uppgift som kommunerna nu får ta över.

Men Nicolas Cronberg, förvaltningschef på miljö- och byggförvaltningen i Lomma, tror inte att kommunerna kommer vara mer slapphänta än länsstyrelsen.

- Det är fortfarande samma lagstiftning som gäller, säger Nicolas Cronberg.

Länsstyrelsen kommer att kontrollera att kommunerna följer lagstiftningen. För det är viktigt att värna om strandskyddet.

- Både för växt- och djurlivet och för allas rätt till naturen, säger Margaretha Svenning och Karin Emanuelsson på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista