LUND

ESS bäddar för spårvagnar om fem år

Omvärldens stöd för att forskningsanläggningen ESS ska placeras i Lund i veckan har satt fart på kommunens planer på spårvagnar. Nu arbetar man intensivt för att de första spårvagnarna ska kunna rulla om fem år.

– Stödet gör det mycket säkrare att vi kommer att satsa med full kraft på att få spår på Lundlänken, säger Göran Eriksson, chef på tekniska nämnden i Lund.

Målet är att spårvägen ska vara klar 2014 och på tekniska nämnden arbetar man nu för fullt på de planer som behövs för att göra det möjligt.

Alla prövningar sker nu samtidigt via miljödomstolen, länsstyrelsen och kommunen. En fördel är att Lundalänken redan är byggd och lätt kan garneras med spår.

Den första etappen kommer att gå från centralstationen till Brunnshög i östra Lund och vidare ut till ESS.

Spårvagnarna är på väg tillbaka inte bara i Lund utan också i Malmö och Helsingborg. Punktligare trafik och mindre avgaser i stan lockar.

– Det ger ett lyft för hela staden. Många åker lundalänken med buss, det blir många bussar och det är trång, med spårvagnar får man en helt annan kvalitet, säger Göran Eriksson.

Lund undersöker också möjligheten att kombinera spårvagnstrafiken på Lundalänken med en så kallad lightrail, en spårvagnstyp som kan gå lite fortare och som i en andra etapp hade kunnat åka ut till Dalby och i förlängningen också till Malmö.

– Det är inte otänkbart att det här systemet även skulle kunna göras på ett sätt att man kan få en spårvagnslinje via Staffanstorp till Malmö, säger Göran Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista