Fartygskollision blir polissak

Polis ska nu utreda fartygskollisionen norr om Bornholm i maj då ett kinesiskt fartyg påseglades och senare sjönk och olja läckte ut. Den danska sjöfartsstyrelsen har lämnat över ärendet till polisen.
Søfartsstyrelsen har i en utredning redan kommit fram till att fel begicks när det cypriotiska fartyget Gdynia som hade polsk besättning kolliderade med kinesiska Fu Shan Hai utanför Bornholm den 31 maj. Gdynia som skulle väja gjorde en för liten kursändring, enligt rapporten som lämnades över till sjöfartsstyrelsens juridiska enhet. Där har man nu kommit fram till att brott mot sjöfartsreglerna begåtts och att straffansvar bör utkrävas, rapporterar Danmarks Radio Bornholm. Ärendet har lämnats över till polismästaren på ön som får avgöra frågan om eventuellt åtal. Vem som pekas ut som ansvarig vill kontorschefen på danska sjöfartsstyrelsen Frank Bjerg Mortensen inte säga, men eftersom andrestyrmannen på Gdynia kritiserats i styrelsens egen rapport finns skäl att tro att han kan komma att ställas inför rätta. Kollisionen som inträffade trots att fartygen såg varandra ledde till att Fu Shan Hai sjönk och den olja som då läckte ut krävde ett dyrt och omfattande saneringsarbete, något som också kommer att få ett rättsligt efterspel. Både danska och svenska myndigheter vill ha täckning för sina kostnader.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".