FLYINGE

Ny läkare i byn i hälsovalets spår

Samtidigt som hälsovalet i Skåne lett till att vårdmottagningar försvunnit på vissa mindre orter, har även nya kommit till. Flyinge är ett sådant positivt exempel. Där finns en ny läkarmottagning sedan fyra veckor tillbaka.

– Jag är väldigt glad och väldigt stolt, för vi har som motto att vara så tillgängliga som möjligt, säger läkaren Helene Rosendahl, som jobbar på mottagningen i Flyinge varje onsdag.

Undersköterskan Anita Hall berättar att de redan fått många reaktioner från patienterna.

– Det känns jättekul och patienterna är enbart positiva, säger hon.

Det är privata Brahehälsan i Löberöd som sedan tidigare har en distriktssköterskemottagning i Flyinge som nu även satsar på läkarmottagning två dagar i veckan.

– Vi insåg att den passiva listningen för hela det här området som traditionellt tillhört oss skulle tillfalla Södra Sandby, och det hade vi inte riktigt lust att dela med oss av. Flyingeborna är våra patienter, så länge de vill det, säger verksamhetschefen Karin Träff Nordström.

Hur konkurrensen ser ut är ofta avgörande för hur vårdutbudet blir på en ort i och med hälsovalet. Som vi berättat tidigare har till exempel ett annat vårdföretag, Hälsoringen, valt att lägga ner sin filial i Näsum i nordöstra Skåne.

Brahehälsans läkarmottagning i Flyinge drivs på försök under ett halvår och ska sedan utvärderas, men Flyingebon Lena Mähl vet redan vad hon tycker:

– Jag tycker att det är jättebra, dels för vår del, dels för äldre människor som har svårt att ta sig till Löberöd. Vi har inga bussar, så jag tror att de känner sig lättade att de kan gå hit, säger hon.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista