KRISTIANSTAD

Skolbesparing kom för sent

Uppsägningarna av lärare i Kristianstad skulle inte behövt bli så stora om skolan anpassat sig i tid till de mindre barnkullarna. Det menar den moderata kommunledningen.

Kristianstad är en av de skånska kommunerna som planerar stora neddragningar inom skola och barnomsorg inför höstterminen. I förra veckan varslades 83 personer.

– Problemet är inte uppsägningarna; problemet är att man inte gjort något tidigare, säger Bengt Gustafson, moderat kommunalråd i Kristianstad.

Bengt Gustafson säger att skolan borde ha anpassat sig tidigare till de två senaste årens vikande elevunderlag, och att varslet av 83 personer inom skola och barnomsorg nu är nödvändigt. Men både enskilda lärare och deras fackliga organisationer; Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, är nu mycket kritiska till och oroade av beslutet.

– Det kan jag förstå, men i det här skedet är det inte besparingar utan anpassningar till vikande elevunderlag, säger Bengt Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista