Folkomröstning var odemokratisk

Den lokala folkomröstningen om vindkraft i Skurup för ett år sedan var inte demokratisk. Den slutsatsen drar statsvetaren Jennie Sjöström vid Göteborgs universitet i en ny studie.
Jennie Sjöström har framförallt tittat på hur valinformationen nått ut till medborgarna i kommunen. – Ska medborgarna kunna fatta välgrundade beslut behöver de ha information om vad folkomröstningen handlar om och de har de inte fått – framför allt inte från valkampanjerna och inte heller från kommunfullmäktige. Det var för ett år sedan som skurupsborna fick chansen att rösta om havsbaserade vindkraftverk. Resultatet blev en knapp nej-seger. Efter omröstningen inleddes en studie vid Göteborgs universitet av hur omröstningen gick till. Den visar att omröstningen inte kan klassas som demokratisk. Jennie Sjöström menar bland annat att massmedia inte granskade frågan ordentligt och att medborgarna inte intresserade sig tillräckligt. Den största kritiken riktar hon mot de politiska partierna. – Partierna valde att inte lägga sig i frågan. Politiska partiers uppgift är att blida opinion och här valde man att inte göra det. Jennie Sjöström menar att alla aktörer i samhället måste ta större ansvar vid en folkomröstning för att den ska klassas som demokratisk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".