SKÅNE

Pågatågsnamnen är klara

Nu är det klart vad de 49 nya Pågatågen ska heta. Intresset för vad de ska heta har varit långt större är vad Skånetrafiken hade väntat sig.

Fler än 8000 bidrag kom när Skånetrafiken bad de skånska radiolyssnarna om hjälp med tips på namn.

Bland dem fanns 738 olika namn på avlidna eller påhittade skåningar som radiolyssnarna ville se som pågatågsnamn.

En jury med Johan Wester och personal från Skånetrafiken valde ut de 49 nya namnen, eller 48 egentligen, för redan från början var det klart att det första nya Pågatåget skulle heta Birgit Nilsson. Nytt är nämligen att också kvinnor kan namnge ett tåg. 19 kvinnor och 30 män är det bland de nya tågnamnen.

En del av namnen är välkända, som Nils Poppe, Östen Warnerbring, Tollarparn och Stellan Sundahl. Andra namn var kanske inte lika väntade, som William Arne, Hanna från Arlöv och Posta-Nilla, ett postbud som gick med posten mellan Hovdala och Kristianstad på 1800-talet. Även de fiktiva figurerna Tiffany Persson och Kurt Wallander får var sitt tåg.

De nya pågatågsnamnen läggs nu i en bank och tas fram allt eftersom de nya tågen tas i bruk. De första börjar rulla efter årskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista