SKÅNE

Tågpersonal utsätts för våld

Hot och våld mot personer som jobbar på tåg ökar, och mest utsatt känner sig personal på tågen i Skåne.

Nära hälften av dem som jobbar ombord på svenska tåg har utsatts för hot eller våld det senaste året, enligt fackförbundet Seko.

Tågvärden Elinor Karlsson utsattes för våld när hon skulle kontrollera en biljett.

– Då knackade jag honom lite lätt på axeln för att be om biljetten, då sög han tag i kragen på mig och kastade mig ungefär två och en halv meter rakt in i en vägg på tåget, berättar Elinor Karlsson.

Elinor Karlsson på Arriva har jobbat som tågvärd i Skåne i fyra och ett halvt år. Två gånger under den här tiden har hon utsatts för oprovocerat våld, och det är hon inte ensam om. Fackförbundet Seko har frågat 2000 ombordanställda i landet om arbetsmiljö, och nära hälften uppger alltså att de utsatts för våld det senaste året. Varför personalen i Skåne känner sig mest utsatt är det ingen som vet.

Seko kräver nu att man vid upphandlingar även tar hänsyn till kvalitet och inte bara till pris, bättre utbildning av personalen, mindre kontanter på tågen och att ingen ska behöva jobba ensam.

– Vi vill inte se någon jobba ensam på tågen överhuvudtaget, men med snäva upphandlingar får vi den situationen, säger Cristina Nilsson, ombudsman på Seko Skåne.

Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken, berättar att en åtgärd för att förebygga hot och våld är övervakningskameror på tågen. Men ständig dubbelbemanning är inte aktuellt, utan man sätter istället in förstärkning när det behövs, som vid stora fotbollsmatcher.

– Vi försöker vara rädda om skattepengar och sätta in insatser där det behövs, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista