MALMÖ

Misstänkt miljonbedragare åtalad

En 45-årig skånsk man åtalas idag misstänkt för storbedrägeri. Han kan ha lurat till sig drygt 117 miljoner kronor.

Det handlar om investeringsbedrägerier på mångmiljonbelopp. Enligt åklagaren har den 45-åriga mannen under flera år lurat svenska privatpersoner och företagare på pengar sedan han erbjudit dem att investera i affärsprojekt som senare visat sig vara påhittade.

Utredningen ska också visa att pengarna som den 45-åriga mannen lyckats lura till sig i stor mån hamnat i händerna på kända kriminella både i Sverige och utomlands.

Förundersökningen mot den 45-åriga mannen är så omfattande att det krävs en säckkärra för att rulla ut materialet från Tingsrättens kansli. Kanske är det talande för den utredning som förgått åtalet. Mannen greps i mitten av oktober efter att polisen slagit till mot hans hem och har sedan dess suttit häktad.

Den främsta bevisningen mot honom är telefonsamtal där mannen själv pratar om sina affärer, ekonomiska transaktioner har kartlagts och mycket bevismaterial har hämtats in med hjälp av utredare i både Storbritannien och Schweiz.

Det här är inte första gången som 45-åringen förekommer i utredningar kring grova bedrägerier. Redan under åttiotalet figurerade han i som huvudmisstänkt i den svindlarlika som lurade Tomelilla sparbank att bevilja krediter på upp till 100 miljoner kronor. 2003 dömdes han i ett annat fall till ett och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Ytterligare en man från Malmö åtalas för grovt penninghäleri i samband med bedrägerierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista