SKÅNE

Vill ta chansen och lyfta fram Skåne

Flera EU-möten hålls i Skåne under ordförandeskapet och då vill Region Skåne att ta chansen och föra fram frågor som är viktiga för länet.

Med start i sommar blir Sverige ordförandeland i EU under ett halvår. Flera EU-möten kommer då att hållas i Skåne och moderaten Pia Kinhult, ordförande i Region Skånes regionala tillväxtnämnden, tror att det ska ge tillfällen där hela EU och delar av världen får ögonen på Skåne.

– Ett tu tre blir vi i fokus på ett sätt som vi inte är vana med, och det hänger på oss att vi lyckas ta tillvara på detta, säger hon.

Ett tiotal möten kommer att hållas i Skåne under det halvår som Sverige står som EU-ordförande. Bland annat ska ett ministermöte hållas i Malmö i mitten på november. Region Skåne jobbar redan febrilt med allt från att få skåningarna mer intresserade av EU-frågor till att formulera dom frågor som region vill ska komma i fokus.

Man har bestämt sig för att Östersjöfrågan - å då handlar det om allt från miljön i vattnet till handelsmöjlighet med länderna längs med havet - är den viktigaste.

- Hela södra Östersjön blir ett EU-innanhav. Vi får potentiella handelspartners här och som vi kan bygga välstånd tillsammans med, på ett modernt och hållbart sätt, säger Pia Kinhult.

Men Region Skåne tänker inte missa chansen att marknadsföra länet.

- Ingen ska åka härifrån utan ett leende på läpparna och älska Skåne!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista