750 nya studentbostäder planeras i Lund

AF Bostäder i Lund planerar att bygga 750 nya studentbostäder och ett kongresscenter med upp till 300 hotellrum genom att bygga till och bygga om Sparta.
Det handlar om att ta ett helhetsgrepp på den över 30 år gamla byggnaden. Och det behövs hjälp både från kommunen och de samarbetspartner man hoppas hitta på hotell- och konferenssidan, säger Rolf Svensson, VD för AF Bostäder i Lund: – Vi vänder ju oss inte bara till Lund utan till hela Öresundsregionen. Kongresser är ju oftast internationella och den akademiska världen är de som kongressar mest. Det nya stora akademiska kongresscentret är projekterat att byggas så att 400 av de nya studentbostäderna hamnar i våningsplan ovanpå nuvarande Sparta. Resterande 350 i två nya tillbyggnader. Det skulle göra mycket för studentbostadsbristen i Lund där just nu drygt 9 000 studenter köar till de 5 600 studentbostäder som finns idag. Kongresscentret i sig räknar AF Bostäder med ska kunna ta emot upp till 1 000 deltagare. Pengar vill man inte tala om i sammanhanget ännu - det hela hänger till att börja med - förutom på samarbetspartner i hotell- och konferensbranschen - på kommunens vilja. – Där vi har skissat på hotellbyggnaden är det då tomt som kommunen äger, så den måste de släppa till. Kommunen har hittills uttryckt sig positivt till idén så vi räknar med att det går att lösa. Ett beslut om en eventuell till- och ombyggnad av Sparta räknas kunna tas först 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".