Skånska politiker hyllar utrikesministern

Flera skånska politiker uttryckte sin bestörtning och chock på torsdagen efter beskedet att utrikesminister Anna Lindh dött.
– Begåvad, lugn och sansad och omtyckt i alla läger. Det är en oerhört stor förlust, sa Uno Aldegren (s), ordförande för regionstyrelsen i Skåne.
– En spontan och rak människa som alltid hade intressanta synpunkter, sa landshövding Bengt Holgersson som under åren 1984-1996 satt i det socialdemokratiska partiets verkställande utskott där även Anna Lindh satt från 1991. Han karaktäriserade henne som en stark företrädare för SSU, vars ordförande hon var 1984-1990 och framhöll också hennes insatser som miljöminister. – Hon var den som lade grunden till den miljöbalk vi har. Hennes kunnighet och snabbhet att sätta sig in i frågor var utmärkande, liksom hennes intensitet i engagemanget för de frågor hon gav sig in i, vilka de än var, sa Holgersson. – Hon har alltid varit min förebild i politiken sa riksdagsledamoten Marie Granlund (s) från Malmö. – Hon var oerhört klar politiskt men också väldigt duktig på att få saker gjorda. Det är en stor, stor förlust för Sverige och en stor förlust för det socialdemokratiska partiet, sa Granlund som på torsdagen var på WTO-mötet i Mexiko tillsammans med riksdagens näringsutskott. Bland kommentarerna under torsdagen framhöll många röster också mordet som ett hot mot det öppna samhället och demokratin. – Det är många som måste fundera på hur vi för det öppna samtalet i det demokratiska samhället, på vilket sätt vi talar om stora frågor. Det är någonting som är fel när människor som är avvikare på något sätt ser som sina främsta målobjekt de förtroendevalda och att de mest namnkunniga blir offer. Det är förfärligt, sa Ilmar Reepalu (s), ordförande för kommunstyrelsen i Malmö. Klockan 19.30 på torsdagskvällen hålls en manifestation för demokrati och mot våld på Stortorget i Malmö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".